România este plină de locuri extrem de frumoase, care îți taie repirația, desprinse parcă din poveștile cu zâne și feți-frumoși. Despre multe locuri de poveste știu prea puțini oameni, astfel că acestea rămân, parcă, suspendate în timp.
Unul dintre aceste locuri pline de magie este Lacul Scropoasa. Apa are culoarea smaraldului, iar zona superbă din jurul lacului face ca acest loc să fie incredibil de frumos. Lacul Scropoasa este situat în inima Munților Bucegi, la o altitudine de 1.197 metri.
Locul extrem de frumos este, de fapt, primul lac de baraj artificial construit în România, în anul 1929 . Are o suprafaţă de peste 5 hectare şi se află între Cheile Zănoagei și Cheile Orzei. Pornind de la Lacul Scropoasa, turiştii pot face excursii spre Padina, Cascada Şapte Izvoare şi cabana Bolboci.
Lacul are un potențial hidroenergetic de 1.500 – 2.000 kw/km, lucru ce a determinat construirea primei hidrocentrale românesti, la Dobrești, în anul 1936.
Centrala a fost, până la amplasarea uzinei hidroelectrice de la Bicaz, cea mai mare hidrocentrală din România ca putere instalată.
În prezent, nu mai există locuri de camping amenajat și nici posibilitatea de cazare în jurul lacului, iar Cabana Scropoasa, pe timpuri foarte apreciată, este acum o ruină.
Mergând pe DN1, dinspre București, se virează la stânga pe DN 71, la intrare în Sinaia. Apoi după aproximativ 3-4 km se intră pe DJ 713 – Cabana Cuibul Dorului – Şaua Dichiu. De la Cuibul Dorului se face stânga spre platoul Padina. Din Șaua Dichiului, după aproximativ 3 km există o bifurcație cu indicator către localitatea Moroeni.
Drumul la dreapta merge către Cabana Zănoaga, dar pentru a ajunge la Scropoasa trebuie să continui înainte către Moroeni pe DJ 714. După aproximativ 4 kilometri, drumul pentru mașina este foarte anevoios însă se poate ajunge la lacul Scropoasa.
Citește și: Locul de poveste din România care a devenit vedetă pe Netflix. Este o stațiune superbă